lørdag den 20. september 2014

Marengskrise

Har I lavet marengs før? Det er, tilsyneladende såre simpelt - specielt, hvis man køber hvider adskilt fra blommer! Jeg tog min marengsmødom i formiddags, da jeg lige ville prøve. Jeg har ofte lavet kager med marengslåg, men de plejer som regel at blive en smule bedstefars-skæg-agtige. Jeg ved ikke om det er fordi jeg har angst for at brænde kagen på, eller at min creme under som regel bliver lidt ustadig.

Hvis ikke du har rene hvider, skal du skille æggene fra blommerne. Det betyder, at der er tale om ABSOLUT segregation. En lille gul klat i piskede hvider betyder at det bliver til luftig creme og ikke den luftige skum, du skal have til at hænge over hovedet.Frygt dog ikke hvis konsistensen ikke bliver stiv-stiv, det kan stadig blive til lækre toppe! Som regel giver det et bedre resultat hvis man bruger økologiske eller frilandsæg. Det er ikke af politisk korrekte årsager, men et frilandshøne får som regel mere kalk, hvilket betyder en tykkere skal - og de tynde burægsskaller kommer ofte til at bryde den elegante hinde, der er mellem hvide og blomme. Derudover er der mere konsistens i blommen, modsat buræg hvor det er noget bleggult sjap.

Æggehviderne pisker du med hvidt sukker. Jeg tror, i hvert fald, at det skal være hvidt. Min mor er kransekage afficionado og i følge hende er det et absolut no go med rørsukker, som jeg ellers flittigt bruger i alt andet bagværk. Jeg regner med at marengs er lidt det samme, så det gjorde jeg.

Her brugte jeg 300 g sukker til 5 æggehvider fra store æg, samt et par skvis autocitron, som stabiliserer æggehviden, der derfor bliver stivere. Sukkeret havde jeg blandet med lakridspulver og vanillesukker. Du kan også tilføje en sirup med smag - f.eks. efter en marmeladeproduktion. Det tilføjes lidt efter lidt, hvis man bruger en elpisker.

Jeg ønsker mig så ihærdigt en sprøjtepose. Jeg tog dog til takke med en plastikpose, hvor jeg klippede et lille hjørne. Som nævnt blev konsistensen ikke helt ønskværdig, hvorfor det blev lidt noget gnatværk, men jeg fik lavede en masse små toppe.

I ovnen kom de, og bagte i ca 1 time ved 120 grader. De skal have lav varme for ikke at brænde på, og lang tid for ikke at blive flødebolleagtige. Min yndlingsdel af en go' kyskage er dog tyggegummimidten, så jeg sparede lidt på tiden - måske skal de have 1 t og 20 minutter. De blev rigtig lækre og er meget populære på køkkenet. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar